Paternitatea reprezinta legatura de sange dintre tata si copilul sau.

Codul Civil reglementeaza prin dispozițiile art. 414 alin. (1) prezumtia de paternitate, coform careia „Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul mamei”.

Prezumtia de paternitate este una relativa ce poate fi rasturnata in cadrul unei actiuni in tagada paternitatii.

Legislatia reglementeaza doua modalitati pentru stabilirea paternitatii:

  • pe cale administrativa, atunci cand tatal va recunoaste voluntar faptul ca este tatal biologic al copilului,
  • pe cale judecatoreasca, atunci cand tatal biologic este actionat in instanta pentru stabilirea relatiei de rudenie.

Titularul dreptului de a actiona in instanta este copilul insa atunci cand copilul este minor cererea pentru stabilirea paternitatii va fi depusa de catre mama copilului sau un reprezentant juridic. Depunerea actiunii pentru stabilirea paternitătii poate fi indreptata atat impotriva tatalui biologic cat si impotriva mostenitorilor acestuia. Dreptul de a introduce actiunea in tagada paternitatii recunoscut copilului este imprescriptibil.

Ceilalti titulari ai dreptului de a tagadui paternitatea sunt mama, tatal biologic si sotul mamei. Trebuie mentionat faptul ca, aceasta actiune poate fi pornita sau continuata si de mostenitorii persoanelor mentionate anterior.

Tagada de paternitate poate fi realizata doar la instanta de judecata, neputand fi contestata paternitatea pe cale administrativa. Dovada paternitatii se poate face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii.

Un rol extrem de important in cadrul dosarului il are expertiza medico-judiciara, prin care se stabileste din punct de vedere al ADN-ului daca cel chemat in fata instantei de judecata este sau nu tatal copilului.

Efectele hotararii judecatoresti prin care a fost stabilita paternitatea, se produc ex tunc, adica se considera ca de la conceptie copilul este considerat al tatalui.

Avocatii specializati din cadrul cabinetului nostru va pot oferi consultanta juridica in vedere obtinerii unei hotarari judecatoresti favorabile si va pot asigura servicii de reprezentare juridica in fiecare etapa procesuala.

Cabinet de Avocat Sidonia Tudor va sta la dispozitie telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatdivort.com.ro sau online prin sectiunea “Avocat online”


Tagada Paternitate. Stabilirea filiatiei. Avocat specializat

Tagada Paternitate. Stabilirea filiatiei prin avocat specializat. Obtineti o hotarare judecatoreasca favorabila cu ajutorul cabinetului de avocatura Sidonia Tudor. Contactati-ne AZI cu incredere! Servicii juridice oferite de avocati cu profesionalism, rigoare si integritate!