Potrivit Codului Civil, parintii au obligatia de a contribui la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.
Pensia de intreținere a copilului este stabilita sub forma unei cote procentuale din venitul lunar al debitorului si se va tine cont de veniturile parintelui ce urmeaza sa plateasca pensia de crestere a copilului minor dar si de copii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinere la momentul divortului.
Veniturile avute in vedere la calculul pensiei sunt doar veniturile obtinute cu titlu constant, nu si cele intamplatoare, precum cele pentru ore suplimentare, indemnizatii de deplasare, de concediere sau salarii compensatorii.
Potrivit dispozitiilor art. 533 Cod civil parintele care nu a obtinut in instanta copilul spre crestere si educare este obligat sa plateasca fostului sot pensia de intretinere in cuantum de ¼ din veniturile lunare nete realizate pentru 1 copil si 1/3 pentru 2 copii.
Pensia de intretinere este datorata pana la implinirea varsta majoratului dar si ulterior, pana la varsta de 26 ani, in cazul in care copilul isi va continua studiile.
Pensia de intretinere stabilita de catre instanta judecatoreasca trebuie sa asigure copilului un venit lunar minim, platit de catre parintele caruia nu ii este incredintat. Atunci cand veniturile parintelui se modifica, pensia alimentara poate fi majorata sau micsorata de catre instanta de judecata.
Neplata pensiei alimentare reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoarea sau amenda. De asemenea, in situatia in care parintele nu executa de buna-voie obligatia de plata a pensiei alimentare, va puteti adresa unui executor judecatoresc pentru a recupera silit sumele de bani pe care le datoreaza.
Cabinet de Avocat Sidonia Tudor va sta la dispozitie telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatdivort.com.ro sau online prin sectiunea “Avocat online”